Vågehval – hvalkjøtt
Fisken/fisket:
Vågehvalen spiser mange typer fisk, hvor sild, lodde, torsk, sei og hyse i tillegg til krill er de viktigste. Sild er livretten. Navnet vågehval henspeiler på at hvalen ofte ble sett og fanget i viker/ våger når den var på jakt etter sild.
Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år. Det er meget velsmakende og sunt. Forskning indikerer at oljene i kjøtt og spekk også inneholder bestanddeler som virker beskyttende mot bl.a. hjerte og karsykdommer. Hvalkjøtt er lett å variere og kan kort sagt benyttes i alle retter hvor man ellers ville brukt storfekjøtt. Fordelen er at kjøttet er benfritt, magert og innholder, som ovenfor nevnt, sunne fettstoffer.
Næringsinnholdet i 100 gram kjøtt er som følger:
Energi: 488 kj (116 kcal)
Protein: 23,5 g
Fett: 2,4 g
Karbohydrat. 0,0
Hvalkjøtt inneholder også jern, vitamin A og like mye vitaminer fra B-gruppen som andre kjøttvarer. Det lave fettinnholdet gjør hvalkjøtt til sunt kjøtt.
Kjøttet er svært godt egnet som råstoff pga. lang holdbarhet.
Ulike produkter av hval:
Renskåret filet av hval kjøttet er meget mørt, og betegnes som det reneste kjøttet på hvalen. Benyttes til: Hvalbiff, Grilling, Middagsretter, Stykker av filet egner seg veldig godt til hel stek.
Biff / Rullebiff er renskåret hvalkjøtt av ren og fin kvalitet. Om sommeren selges den fersk i det kvantum kunden ønsker. Til innfrysing og vintersalg pakkes rullebiff i 5 kg's kartonger, med 2 – 4 stykker pr. kartong. Benyttes til: Hvalbiff, grilling og middagsretter
Hvalkjøtt Top 2 er renskåret hvalbiff pakket og frosset i 400 grams forbrukerpakninger. Selges frossent. Hopen Fisk AS har de senere år vært eneste leverandør av dette produktet til Rema 1000. Benyttes til: Ulike middagsretter og grilling
Småkjøtt skjæres og pakkes i forbindelse med produksjon av små og stor biff. Et rimelig og praktisk produkt. Benyttes til: Gryteretter, småretter, fingermat, wook og wraps
Hvalkjøtt kan kjøpes i vår butikk