Clupea harengus — Herring — Hareng — Hering
Fisken/fisket:
I Nordsjøen og i Skagerrak finnes egne bestander av sild som også gir grunnlag for et viktig fiske. Den norske vårgytende silda har sitt hovedvekstområde i Nord-Norge og Barentshavet. Silda gyter langs hele norskekysten.
Den såkalte atlanto-skandiske silda består av tre ulike stammer:
Næringsinnhold:
Sild er en ypperlig kilde til vitaminene A, D og B12. Den er også rik på omega-3 fettsyrer. Mengden vil avhenge av fettinnholdet, noe som kan variere betydelig.
Hopens anvendelse av sild:
Volumproduksjonen i dag er krydrede og eddikmarinerte biter som tilbys i en rekke produktvarianter i henhold til kundens krav og spesifikasjoner. Videre forskjellige filetprodukter i marinert eller frossen utgave.
Sildetype | Antall pr. kilo | Fiskes i tidsrommet |
Vintersild: | 2 - 6 stk. | januar - mars |
Feitsild: | 3 - 6 stk. | juli - desember |
Fjordsild: | 3 - 20 stk. | august - april |
Nordsjøsild: | 3 - 7 stk. | januar - mars |
Torskerogn er et biprodukt som landes i sammenheng med Lofotskreien. Før torsken er gyteklar, er rogn et delikat og næringsrikt produkt som kan anvendes på mange måter. Mest kjent er selvsagt rogn i samband det populære "møljemåltidet" og i forbindelse med kaviarproduksjon.
Næringsinnhold:
pr. 100 gr. — vare: 113 kcal — 24,3 g protein — 1,7 g fett — 70 g vann
Hopen Fisk AS produserer en betydelig mengde tradisjonell sukkersaltet rogn til kaviarproduksjon.
Fisken/fisket:
Vågehvalen spiser mange typer fisk, hvor sild, lodde, torsk, sei og hyse i tillegg til krill er de viktigste. Sild er livretten. Navnet vågehval henspeiler på at hvalen ofte ble sett og fanget i viker/ våger når den var på jakt etter sild.
Hvalkjøtt har vært en del av det daglige kostholdet i Norge i over 1000 år. Det er meget velsmakende og sunt. Forskning indikerer at oljene i kjøtt og spekk også inneholder bestanddeler som virker beskyttende mot bl.a. hjerte og karsykdommer. Hvalkjøtt er lett å variere og kan kort sagt benyttes i alle retter hvor man ellers ville brukt storfekjøtt. Fordelen er at kjøttet er benfritt, magert og innholder, som ovenfor nevnt, sunne fettstoffer.
Næringsinnholdet i 100 gram kjøtt er som følger:
Energi: 488 kj (116 kcal)
Protein: 23,5 g
Fett: 2,4 g
Karbohydrat. 0,0
Hvalkjøtt inneholder også jern, vitamin A og like mye vitaminer fra B-gruppen som andre kjøttvarer. Det lave fettinnholdet gjør hvalkjøtt til sunt kjøtt.
Kjøttet er svært godt egnet som råstoff pga. lang holdbarhet.
Ulike produkter av hval:
Renskåret filet av hval kjøttet er meget mørt, og betegnes som det reneste kjøttet på hvalen. Benyttes til: Hvalbiff, Grilling, Middagsretter, Stykker av filet egner seg veldig godt til hel stek.
Biff / Rullebiff er renskåret hvalkjøtt av ren og fin kvalitet. Om sommeren selges den fersk i det kvantum kunden ønsker. Til innfrysing og vintersalg pakkes rullebiff i 5 kg's kartonger, med 2 – 4 stykker pr. kartong. Benyttes til: Hvalbiff, grilling og middagsretter
Hvalkjøtt Top 2 er renskåret hvalbiff pakket og frosset i 400 grams forbrukerpakninger. Selges frossent. Hopen Fisk AS har de senere år vært eneste leverandør av dette produktet til Rema 1000. Benyttes til: Ulike middagsretter og grilling
Småkjøtt skjæres og pakkes i forbindelse med produksjon av små og stor biff. Et rimelig og praktisk produkt. Benyttes til: Gryteretter, småretter, fingermat, wook og wraps
Hvalkjøtt kan kjøpes i vår butikk
Mallotus villosus — Capelin — Capelan Atlantique — Lodde
Lodda er en arktisk laksefisk som mesteparten av året streifer omkring i Nordishavet der den lever av småkreps.
Om vinteren og våren søker den i store mengder inn mot Finnmark og Murmansk kysten for å gyte. Lokale fjordstammer forekommer bl.a. i Salten og i Nord-Trøndelag. Lodda utgjør et viktig ledd i næringskjeden. Arten finnes fra overflaten og ned til 300 m dyp.
Hopen Fisk AS har mottak og produksjon av lodde. Produktet sorteres, pakkes og fryses i henhold til kundens krav og spesifikasjoner.
Reinhardtius hippoglossoides — Greenland halibut — Flétan noir — Schwarzer Heilbutt
Fisken/fisket:
Blåkveite er en arktisk art som foretrekker kalde vannmasser. Den lever på 200 - 2.000m dyp, men finnes sjelden grunnere enn 400m. Blåkveita lever både ved bunnen og pelagisk. De norske gytefeltene finnes hovedsakelig i øvre del av kontinentalsokkelen fra Vesterålen til Bjørnøya. Fisket etter blåkveite foregår i eggakanten nord til Prins Karls Forland. De vanligste fangstredskapene er bunntrål, line og garn.
Næringsinnhold:
Innholdet av fett i blåkveite vil variere med årstid og næringstilgang og mengden omega-3 fettsyrer vil derfor være variabel. Den vil allikevel gi et godt tilskudd av disse fettsyrene og i tillegg er den en svært god kilde til vitamin D.
Husk å alltid benytte sikkerhetsutstyr som medbringes for hver tur!
Hopens anvendelse av blåkveite:
De siste år har en i blåkveite sesongen, mottatt, produsert og frosset inn betydelige mengder blåkveite.
Blåkveita blir hodekappet og skåret på en bestemt måte – som betegnes med J-cut eller N-cut. Sortert etter størrelse blir den frosset inn i forpakninger som samsvarer med kundens krav og spesifikasjoner. Hoder og spor blir også tatt vare på og frosset inn.
Hopen Fisk AS
Hopsveien 42
NO-8310 Kabelvåg
Tlf.: 76067440
E post: post@hopenfisk.no
Org.nr./VAT: 992 854 456
Ansatte: Link til Kontaktinformasjon